Končiare Tatier na počesť kráľovskej návštevy vykukli z hmly

24.10.2008 Poprad

Vysoké Tatry/Hrebienok 24. októbra (TASR) - Končiare Tatier sa počas pobytu britského kráľovského páru na Hrebienku vynorili z hmly a slovenské veľhory napokon ukázali svoju krásu.
Kráľovná Alžbeta II. s manželom princom Philipom v sprievode prezidenta SR Ivana Gašparoviča s manželkou sa pristavili pri \"ľuďoch Tatier\", ktorí prezentovali typické horské profesie a záľuby.
Chatár z Rainerovej chaty Peter Petras prezradil, že princ Philip, vojvoda z Edinburghu sa živo zaujímal o profesiu vysokohorských nosičov. Pripravené nosičské krosná s nákladom považoval za súčasť prezentácie. \"Maťo Maličký mu v angličtine vysvetlil, že nosiči sú na ceste do práce. Z Hrebienka budú pokračovať s nákladom tovaru k vysokohorským chatám. \"
Vysoké Tatry priblížil britským hosťom primátor mesta Ján Mokoš a riaditeľ Štátnych lesov Tatranského národného parku Peter Líška upriamil pozornosť na projekt Tatry bez bariér, ktorý umožňuje rozvíjať turistiku aj zdravotne hendikepovaným ľuďom.
Na začiatku bezbariérového chodníka smerom k Rainerovej chate odhalila kráľovná Alžbeta II. pamätnú tabuľu, ktorá bude pripomínať vzácnu návštevu Tatrancom i návštevníkom slovenských veľhôr.
Po návrate z Hrebienka sa program kráľovského páru rozdelil. Kráľovná navštívila historickú Spišskú Sobotu a Kostol sv. Juraja s oltárom Majstra Pavla z Levoče. Vojvoda sa zúčastnil na konferencii Tatranskej školy regionálneho rozvoja v Starom Smokovci. Nad Mestským úradom Vysoké Tatry potom zasadil limbu ako symbol revitalizácie tatranského lesa. Zo Starého Smokovca pokračoval do Popradu na stretnutie s mladými \"advokátmi klímy\".

Petras: \"Aspoň som vyrozumel z toho vzájomného dialógu, čo rozprával s Maťom Maličkým, že je to len nejako pripravewné, ako nejaká kulisa, ale potom sme mu vysvetlili, že to je vlastne...nosiči sú na ceste do práce, že je to ich normálna práca. Po skončení tejto ceremónie že naložia a idú hore\".
 

Vyberte región